17. november 2013

Vill i nikkersen!


Problem: Plagget ser ut til å bli strikket litt for løst. 

Løsning: Sjekk strikkefastheten, forsøk å justere den ved å endre pinnenummer. Fortsatt bom? Jepp. Har du nok garn? Jepp! Strikk på noen ekstra cm slik at plagget faktisk blir en størrelse større - ikke bare i bredden, men også i lengden. Deretter; få gryta på kok. 


Jeg møtte altså på denne utfordringen for noen uker siden, og tenkte at jeg kunne forsøke å tove plagget en str mindre. Toving i vaskemaskinen er en skummel prosess for en strikker, da en faktisk er nødt til å slippe all kontroll og lite på høyere makter med visshet om at det kan bli fulltreffer, men også like gjerne skivebom.


Så fikk jeg den geniale ideen om at toving for hånd kanskje var mindre risikofylt. Jeg fant frem en ren kasserolle og satte i gang. Målte lengde og bredde både på buksebena og i midjen, mens vannet nærmet seg kokepunktet. Før det kokte skikkelig tok jeg gryta av plata og hev plagget oppi. Og for de som nå får skjelvinger kan jeg berolige dere med å si at ull trenger både varme og bevegelse for å tove :)


Jeg begynte med midjen, fordi den var bredest og trengte mest behandling. Resten hang utenfor gryta i starten. Jeg brukte sleiva og rørte rundt, stampet opp og ned og var ganske røff i behandlingen i kanskje 5 minutter. Så la jeg alt oppi og fortsatte 5-10 minutter til. Så klemte jeg ut vannet og la plagget til tørk. Tok en kontrollmåling og så at det hadde krympet litt, men at jeg fortsatt hadde litt å gå på. Gøy!!


Deretter gjentok jeg prosessen et par ganger, helt til jeg så at målene stemte sånn høvelig med oppskriften både i bredda og lengda. Resultatet ble at nikkersen nå er litt mer robust og tett i finishen, forhåpentligvis en anelse mer slitesterk i bruk.


Dette er mitt første plagg strikket etter oppskrift fra Den store guttestrikkeboka. Jeg er helt frelst, synes det er såå mye fint der, og er vel neppe alene om den saken. Klarte ikke å vente til den eventuelt dukker opp under juletreet, og måtte derfor få låne oppskriften av ei venninne. På bildene ser den vel mer ut som en langbukse i str 6 mnd, men jeg håper det inntrykket endrer seg når en liten tass får nikkersen på seg!

Mønster: Nikkers fra Den store guttestrikkeboka
Garn: Totråds merino fra Nøstebarn, 56 g
Størrelse: 2-3 år
Pinner: Nr 3,5

post signature

12 kommentarer:

 1. Oi!! Det hadde jeg ikke tenkt på; å koke størrelsen ned! Skjønner godt du ikke kan vente til jul med å strikke fra boka :) Lillebror må nok også ha seg en nikkers!!

  SvarSlett
 2. Det var modig gjort!
  Tror nok jeg må ta en titt i den boka for jeg har noen gutter å strikke til:)

  SvarSlett
 3. Åh lurt å tove litt på den måten :) Kjempe flott nikkers :) eg fikk boken av min bestefar *glede* tror det må bli nikkers snart ;)

  SvarSlett
 4. Oj, så smart! Denne tovemåten har jeg ikke sett før, takk for tips:)

  SvarSlett
 5. Så spennende da, og tove buksa ned i str. Det var jo kjempelurt! Har ikke sett boka ennå, men skjønner at jeg må det...

  SvarSlett
 6. Interessant! Så lærte jeg noe i dag også. Og boka er julegaveønske i år.
  Fin nikkers!

  Klem fra Ingunn

  SvarSlett
 7. Kult! Så fint med trinn-for-trinn bilder!:) Flink du!
  Ønsker meg en gutt å strikke nikkers til jeg også....;)

  Fortsatt fin mandag til deg:)

  SvarSlett
 8. Imponert over at du gikk løs på buksene med kaserolle og sleiv :-)

  SvarSlett
 9. Hvor sejt at du fik størrelsen til at passe! Super skønne bukser :-)

  SvarSlett
 10. Så gøy. Dette var et lurt tips:)
  Flott blogg du har, legger meg til som følger jeg:)

  SvarSlett
 11. Veldig smart gjort! Den ble jo kjempefin:)

  SvarSlett
 12. Flott løsning på problemet! :-)
  God helg!

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen noen ord til meg ♥ Det gjør dagen min ekstra fin :)