18. september 2010

Husmora taler igjen!I går kveld kokte jeg plommesyltetøy, eller Emmolp Yøtetlys som det kalles i min familie ;) Da jeg var liten spiste jeg ofte brødskive med plommesyltetøy til kveldsmat. Syltetøyet var riktignok butikkjøpt, men jeg elsket det. Og der jeg satt på tripp-trapp-stolen min var det lite som var mer naturlig enn å lese på etiketten på syltetøyglasset, både forlengs og baklengs, tusenvis av ganger – helt til ordet Emmolp Yøtetlys gled rett inn som en del av det daglige ordforrådet. Ikke aner jeg hvorfor leverandøren i utgangspunktet delte opp ordet, men den dag i dag passer det bare ikke å slå de sammen igjen, til yøtetlysemmolp, som det egentlig skulle blitt baklengs. 


Dette har vi ledd mye av hjemme – spesielt pappa og jeg! Syltetøyet ble etter hvert tatt ut av butikkhyllene (tror jeg?), for det var mange år uten plommesyltetøy i hjemmet og historien stilnet derfor av, helt til jeg fikk servert den hjemmelagde versjonen av syltetøyet da jeg for noen år siden besøkte ei venninne på Jæren. Plommesyltetøyet  ble satt på frokostbordet, og jeg var selvfølgelig i himmelen – jeg hadde vel aldri i mitt liv tenkt at noen kunne ha noe så godt i egen hage. Jeg er riktignok vokst opp på 70 grader nord, der alt utenom rips, solbær, jordbær, poteter og gulrot virker eksotisk...Nå har vi vært så heldige og fått en pose plommer fra  et trøndersk plommetre som har gitt fangst for første gang i år. Det måtte det jo bli syltetøy av! Jeg googlet etter oppskrift, og slo sammen litt fra hver av de jeg fant – her er i hvert fall fremgangsmåten jeg har brukt:

Emmolp Yøtetlys

1 kg plommer
1 dl vann
2-3 dl sukker
½ pose Jam frysepulver
1 ts kanel (evt. 1 kanelstang – på Rema fikk de ikke inn dette før mot jul)
1 ts vaniljesukker
saften av ½ sitron – (jeg synes det ble litt mye, smak til)

Kok opp alle ingrediensene, og ta bort steinene etter hvert som de flyter opp. La det koke til plommene er ”grøtete” og alle steinene er borte. Her tok hele prosjektet ca. en times tid til sammen. Skjær opp noen skiver ferskt brød, lag litt varm sjokolade og nyt smaken av hjemmelaget emmolp yøtetlys til frokost – det gjør i hvert fall jeg, selv om tripp-trapp-stolen er laangt unna meg!! ;) 
post signature

8 kommentarer:

 1. Ååå men det så godt ut! Skal skrive ned den der ;)

  SvarSlett
 2. Ååå men det så godt ut! Skal skrive ned den der ;)

  SvarSlett
 3. Den skal jeg prøve. Plommetreet er helt fult av plommer nå :-)

  Klem

  SvarSlett
 4. Nam nam! Det så virkelig godt ut...
  Ønsker meg et plommetre!
  Supersøt historie om syltetøyet baklengs :)

  Skal notere ned denne - den dagen jeg er en lykkelig eier av et tre fullt av plommer - da skal jeg lage meg syltetøy jeg også....

  Ha en fin helg,

  klem

  SvarSlett
 5. Hei:)
  wow så flink du er!
  Det så deilig ut!!
  Ha en flotters helg
  klemmer Janne Merethe

  SvarSlett
 6. Takk alle sammen! Dere gjør det gøy å åpne mailboksen!! :) :)

  SvarSlett
 7. Strykemerkene er fra stoff og stil.

  Klem

  SvarSlett
 8. ha ha ha, jeg ler når jeg leser barndom historien din om syltetøyet. Veldig festlig. Jeg lurte først på hvor hen i verden du kom i fra men så skred jo løsningen frem etterhvert da jeg leste. Min mor kokte også plomme syltetøy og det jeg husker best var at hun fikk misfargede fingre i noen dager etterpå. Plommene ble skrelt for hånd. Men det smakte godt.

  SvarSlett

Takk for at du legger igjen noen ord til meg ♥ Det gjør dagen min ekstra fin :)